Ministerul Justiției
Oficiul Național al Registrului Comerțului

26 Aprilie 2024

portal

portal

 

O SE poate fi înregistrată numai după încheierea unui acord privind modalităţile de implicare a lucrătorilor în sensul articolului 4 din Directiva 2001/86/CE sau după luarea unei decizii în temeiul articolului 3 alineatul (6) din directiva în cauză sau dacă perioada de negocieri prevăzută la articolul 5 din directiva în cauză a expirat fără a se încheia un acord.

  • Art. 5 din Directiva 2001/86/CE de completare a statutului societăţii europene în ceea ce priveşte implicarea lucrătorilor:
    (1) Negocierile încep imediat după înfiinţarea grupului special de negociere şi pot continua pe parcursul a încă şase luni.
    (2) Părţile pot decide, de comun acord, extinderea negocierilor după perioada de 6 luni, cu cel mult un an, în total, de la data înfiinţării grupului special de negociere.

  • Art. 3 alin. (6) din Directiva 2001/86/CE:
    Grupul special de negociere poate decide, cu majoritatea prevăzută mai jos, să nu demareze negocierile sau să pună capăt negocierilor deja iniţiate şi să se bazeze pe reglementările cu privire la informarea şi consultarea lucrătorilor în vigoare în statele membre în care SE are salariaţi. Această decizie pune capăt procedurii de încheiere a acordului la care se face referire la articolul 4 din Directiva 2001/86/CE. În cazul în care se adoptă această decizie, nici una dintre dispoziţiile anexei din Directiva 2001/86/CE nu se aplică. Majoritatea necesară pentru a se decide să nu se demareze negocierile sau să se pună capăt acestora constă din voturile a două treimi din membrii reprezentând cel puţin două treimi din angajaţi, inclusiv voturile membrilor reprezentând salariaţii din cel puţin două state membre. În cazul unei SE constituite prin transformare, prezentul paragraf nu se aplică, în cazul în care există participare în societatea ce urmează a fi transformată. Grupul special de negociere se convoacă din nou la cererea în scris a cel puţin 10 % din lucrătorii SE, ai filialelor şi unităţilor sale, sau din reprezentanţii acestora, cel mai devreme în termen de doi ani de la adoptarea deciziei menţionate, în afara cazului în care părţile convin ca negocierile să fie reluate mai devreme. În cazul în care grupul special de negociere decide reluarea negocierilor cu organele de conducere, dar nu se ajunge la nici un acord în urma acestor negocieri, nici una din dispoziţiile anexei din Directiva 2001/86/CE nu se aplică.

 

 
MENȚIUNI - persoane juridice
 
 
 
 
Vă informăm că, în perioada 22 - 26.04.2024, în cadrul Biroului Teritorial Dej, organizat în județul Cluj, nu se vor desfășura activități de lucru cu publicul. Pentru depunerea documentelor și a cererilor de înregistrare în registrul comerțului vă puteți adresa ORCT Cluj. E-mail:orccj@cj.onrc.ro Tel.: 0264433700; 0264433066 Fax: 0264432800      ***      Programul de lucru cu publicul la ghișeu se desfășoară de luni până vineri între orele 09:00-13:00.