Ministerul Justiției
Oficiul Național al Registrului Comerțului

08 Mai 2024

portal

portal

 

► Extras din Legea nr. 161/2003 – Grupurile de interes economic      

  • Art. 194:
    (1) Fuziunea sau divizarea se hotărăşte de fiecare grup, în condiţiile stabilite pentru modificarea actului constitutiv al grupului.

  • Art. 196:
    În baza hotărârii adunării generale a membrilor fiecăruia dintre grupurile care participă la fuziune sau la divizare, administratorii acestora întocmesc un proiect de fuziune sau de divizare, care va cuprinde:
    a) denumirea şi sediul tuturor grupurilor participante la operaţiune;
    b) fundamentarea şi condiţiile fuziunii sau ale divizării;
    c) stabilirea şi evaluarea activului şi pasivului, care se transmit grupurilor beneficiare;
    d) dacă este cazul, modalităţile de predare a părţilor de interes şi data de la care acestea dau dreptul la dividende;
    e) raportul de schimb al părţilor de interes şi, dacă este cazul, cuantumul sultei;
    f) data situaţiei financiare de fuziune/divizare, care va fi aceeaşi pentru toate grupurile participante;
    g) orice alte date care prezintă interes pentru operaţiune.

  • Art. 197:
    (1) Proiectul de fuziune sau de divizare, semnat de reprezentanţii grupurilor participante, se depune la oficiul registrului comerţului unde este înmatriculat fiecare grup, însoţit de o declaraţie a grupului care încetează a exista în urma fuziunii sau divizării despre modul cum a hotărât să stingă pasivul său.
    (2) Proiectul de fuziune sau de divizare, vizat de registratorul de registrul comerțului, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala părţilor, integral sau în extras, potrivit dispoziţiei registratorului de registrul comerțului sau cererii părţilor, cu cel puţin 30 de zile înaintea datelor şedinţelor în care adunările generale urmează a hotărî asupra fuziunii/divizării.

  • Art. 201:
    (1) În cel mult două luni de la expirarea termenului prevăzut la art. 198 sau, după caz, de la data la care hotărârea judecătorească a devenit definitivă, adunarea generală a fiecăruia dintre grupurile participante va hotărî asupra fuziunii sau divizării.
    (2) Actele constitutive ale grupurilor nou-înfiinţate prin fuziune sau divizare se aprobă de adunarea generală a grupului sau a grupurilor care îşi încetează existenţa.

  • Art. 202:
    (1) Actul modificator al actului constitutiv al grupului absorbant se înregistrează în registrul comerţului în a cărui circumscripţie îşi are sediul grupul şi, vizat de registratorul de registrul comerțului, se transmite, din oficiu, Monitorului Oficial al României, spre publicare în Partea a IV-a, pe cheltuiala grupului.
    (2) Publicitatea pentru grupurile absorbite poate fi efectuată de grupul absorbant, în cazurile în care acele grupuri nu au efectuat-o în termen de 15 zile de la vizarea actului modificator al actului constitutiv al grupului absorbant de către registratorul de registrul comerțului.

 

 
MENȚIUNI - persoane juridice
 
 
 
 
Vă informăm că, din motive tehnice, serviciile electronice de la Biroul Teritorial Tecuci, organizat în cadrul Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Galați, sunt temporar suspendate. Vă mulțumim pentru înțelegere!      ***      Programul de lucru cu publicul la ghișeu se desfășoară de luni până vineri între orele 09:00-13:00.