Ministerul Justiției
Oficiul Național al Registrului Comerțului

27 Aprilie 2024

portal

portal

 

► Extras din Legea nr. 161/2003 – Grupurile de interes economic      

  • Art. 194:
    (1) Fuziunea sau divizarea se hotărăşte de fiecare grup, în condiţiile stabilite pentru modificarea actului constitutiv al grupului.

  • Art. 196:
    În baza hotărârii adunării generale a membrilor fiecăruia dintre grupurile care participă la fuziune sau la divizare, administratorii acestora întocmesc un proiect de fuziune sau de divizare, care va cuprinde:
    a) denumirea şi sediul tuturor grupurilor participante la operaţiune;
    b) fundamentarea şi condiţiile fuziunii sau ale divizării;
    c) stabilirea şi evaluarea activului şi pasivului, care se transmit grupurilor beneficiare;
    d) dacă este cazul, modalităţile de predare a părţilor de interes şi data de la care acestea dau dreptul la dividende;
    e) raportul de schimb al părţilor de interes şi, dacă este cazul, cuantumul sultei;
    f) data situaţiei financiare de fuziune/divizare, care va fi aceeaşi pentru toate grupurile participante;
    g) orice alte date care prezintă interes pentru operaţiune.

  • Art. 197:
    (1) Proiectul de fuziune sau de divizare, semnat de reprezentanţii grupurilor participante, se depune la oficiul registrului comerţului unde este înmatriculat fiecare grup, însoţit de o declaraţie a grupului care încetează a exista în urma fuziunii sau divizării despre modul cum a hotărât să stingă pasivul său.
    (2) Proiectul de fuziune sau de divizare, vizat de registratorul de registrul comerțului, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala părţilor, integral sau în extras, potrivit dispoziţiei registratorului de registrul comerțului sau cererii părţilor, cu cel puţin 30 de zile înaintea datelor şedinţelor în care adunările generale urmează a hotărî asupra fuziunii/divizării.

  • Art. 201:
    (1) În cel mult două luni de la expirarea termenului prevăzut la art. 198 sau, după caz, de la data la care hotărârea judecătorească a devenit definitivă, adunarea generală a fiecăruia dintre grupurile participante va hotărî asupra fuziunii sau divizării.
    (2) Actele constitutive ale grupurilor nou-înfiinţate prin fuziune sau divizare se aprobă de adunarea generală a grupului sau a grupurilor care îşi încetează existenţa.

  • Art. 202:
    (1) Actul modificator al actului constitutiv al grupului absorbant se înregistrează în registrul comerţului în a cărui circumscripţie îşi are sediul grupul şi, vizat de registratorul de registrul comerțului, se transmite, din oficiu, Monitorului Oficial al României, spre publicare în Partea a IV-a, pe cheltuiala grupului.
    (2) Publicitatea pentru grupurile absorbite poate fi efectuată de grupul absorbant, în cazurile în care acele grupuri nu au efectuat-o în termen de 15 zile de la vizarea actului modificator al actului constitutiv al grupului absorbant de către registratorul de registrul comerțului.

 

 
MENȚIUNI - persoane juridice
 
 
 
 
Vă informăm că, în perioada 22 - 26.04.2024, în cadrul Biroului Teritorial Dej, organizat în județul Cluj, nu se vor desfășura activități de lucru cu publicul. Pentru depunerea documentelor și a cererilor de înregistrare în registrul comerțului vă puteți adresa ORCT Cluj. E-mail:orccj@cj.onrc.ro Tel.: 0264433700; 0264433066 Fax: 0264432800      ***      Programul de lucru cu publicul la ghișeu se desfășoară de luni până vineri între orele 09:00-13:00.