Ministerul Justiției
Oficiul Național al Registrului Comerțului

27 Aprilie 2024

portal

portal

 

► Extras din Legea nr. 161/2003 – Grupurile de interes economic

  • Art. 184:
    (1) Grupul de interes economic se dizolvă prin:
    a) expirarea timpului stabilit pentru durata grupului;
    b) imposibilitatea realizării obiectului de activitate al grupului sau realizarea acestuia;
    c) declararea nulităţii grupului;
    d) hotărârea adunării membrilor, adoptată cu votul unanim al acestora, cu excepţia cazului în care actul constitutiv dispune altfel;
    e) hotărârea tribunalului, la cererea oricărui membru, pentru motive temeinice, precum neînţelegerile grave dintre membri, care împiedică funcţionarea grupului, precum şi la cererea oricărei autorităţi publice competente;
    f) declararea falimentului grupului;
    g) alte cauze prevăzute de lege sau de actul constitutiv al grupului.
    (2) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. a) membrii trebuie să fie consultaţi, cu cel puţin 3 luni înainte de expirarea duratei grupului, cu privire la eventuala prelungire a acestuia.

  • Art. 185:
    (1) Grupul se dizolvă prin intrarea în faliment, incapacitatea, excluderea, retragerea sau decesul, respectiv încetarea personalităţii juridice, în condiţiile legii, a unuia dintre membri, când, datorită acestor cauze, numărul membrilor s-a redus la unul singur.
    (2) Se exceptează cazul când în actul constitutiv există clauză de continuare cu moştenitorii.

  • Art. 187:
    (1) În caz de dizolvare a grupului prin hotărâre a membrilor, aceştia vor putea reveni, cu majoritatea cerută pentru modificarea actului constitutiv, asupra hotărârii luate, atâta timp cât nu s-a făcut nici o repartiţie din activ.
    (2) Noua hotărâre se menţionează în registrul comerţului, după care oficiul registrului comerţului o va trimite Monitorului Oficial al României, spre publicare în Partea a IV-a, pe cheltuiala grupului.

  • Art. 188:
    (1) Dizolvarea grupului trebuie să fie înscrisă în registrul comerţului şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în afară de cazul prevăzut la art. 184 alin. (1) lit. a).
    (2) Înscrierea şi publicarea se vor face conform art. 174, când dizolvarea are loc în baza unei hotărâri a adunării generale, şi în termen de 15 zile de la data la care hotărârea judecătorească a devenit irevocabilă, când dizolvarea a fost pronunţată de justiţie.

  • Art. 190:
    Dizolvarea grupului înainte de expirarea termenului fixat pentru durata sa are efect faţă de terţi numai după trecerea unui termen de 30 de zile de la publicarea hotărârii adunării generale în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

  • Art. 191:
    Membrii grupului pot hotărî, o dată cu dizolvarea, cu cvorumul şi majoritatea prevăzute pentru modificarea actului constitutiv, şi modul de lichidare a grupului, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului grupului şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii.

     

► Extras din Regulamentul (CEE) NR. 2137/85 din 25 iulie 1985 privind Grupul European de Interes Economic (GEIE)

  • Art. 7:
    La registru se depun, de asemenea, urmatoarele documente si informatii:
    (..)
    (f) orice decizie a membrilor de pronuntare sau constatare a dizolvarii grupului, în conformitate cu articolul 31, sau orice hotarâre judecatoreasca prin care se pronunta o astfel de dizolvare, în conformitate cu articolul 31 sau 32;

  • Art. 31:
    (1) Un grup poate fi dizolvat prin decizia membrilor sai care dispun dizolvarea acestuia. O astfel de decizie trebuie luata în unanimitate, în afara cazului în care se prevede altfel în contractul constitutiv al grupului.
    (2) Un grup trebuie dizolvat printr-o decizie a membrilor sai care:
    a) constata împlinirea termenului stabilit în contractul constitutiv al grupului sau existenta oricarei alte cauze de dizolvare prevazute în contract sau
    b) constata îndeplinirea obiectivelor grupului sau imposibilitatea de a le continua.
    Atunci când, la trei luni de la aparitia uneia din situatiile mentionate la primul paragraf, membrii nu au luat o decizie de dizolvare a grupului, oricare membru poate cere instantei dizolvarea acestuia.
    (3) De asemenea, un grup trebuie sa fie dizolvat prin decizia membrilor sai sau a membrului ramas, în cazul în care conditiile stabilite la articolul 4 alineatul (2) nu mai sunt îndeplinite.
    (4) Dupa ce un grup a fost dizolvat prin decizia membrilor sai, administratorul sau administratorii trebuie sa îndeplineasca obligatiile prevazute la articolele 7 si 8. În plus, orice persoana interesata poate sa îndeplineasca obligatiile respective.

  • Art. 32:
    (1) La cererea oricarei persoane interesate sau a unei autoritati competente, în cazul nerespectarii articolului 3, 12 sau 31 alineatul (3), instanta trebuie sa dispuna dizolvarea unui grup, în afara cazului când regularizarea situatiei grupului este posibila si aceasta intervine înainte ca instanta sa fi pronuntat o hotarâre asupra fondului.
    (2) La cererea unui membru, instanta poate sa dispuna dizolvarea unui grup din motive bine întemeiate.
    (3) Un stat membru poate sa prevada ca instanta, la cererea unei autoritati competente, dispune dizolvarea unui grup care îsi are sediul în statul de care apartine respectiva autoritate, în toate cazurile în care grupul, prin activitatile sale, contravine interesului public al statului respectiv, daca legislatia acestui stat prevede o astfel de posibilitate cu privire la societatile comerciale înregistrate sau alte entitati juridice aflate sub incidenta legislatiei sale.

 

 
MENȚIUNI - persoane juridice
 
 
 
 
Vă informăm că, în perioada 22 - 26.04.2024, în cadrul Biroului Teritorial Dej, organizat în județul Cluj, nu se vor desfășura activități de lucru cu publicul. Pentru depunerea documentelor și a cererilor de înregistrare în registrul comerțului vă puteți adresa ORCT Cluj. E-mail:orccj@cj.onrc.ro Tel.: 0264433700; 0264433066 Fax: 0264432800      ***      Programul de lucru cu publicul la ghișeu se desfășoară de luni până vineri între orele 09:00-13:00.