Ministerul Justiției
Oficiul Național al Registrului Comerțului

27 Aprilie 2024

portal

portal

 

► Extras din Legea nr. 161/2003 – Grupurile de interes economic      

  • Art. 140:
    (1) Nici grupul şi nici terţii nu pot opune, pentru a se sustrage de la obligaţiile asumate, o neregularitate în numirea reprezentanţilor, administratorilor sau a altor persoane care fac parte din organele grupului, atunci când această numire a fost publicată în conformitate cu dispoziţiile legale.
    (2) Grupul nu poate invoca faţă de terţi numirile în funcţiile menţionate la alin. (1) sau încetarea acestor funcţii, dacă ele nu au fost publicate în conformitate cu dispoziţiile legale.

  • Art. 141:
    (1) În raporturile cu terţii, grupul este angajat prin actele organelor sale, chiar dacă aceste acte depăşesc obiectul de activitate, în afară de cazul în care el dovedeşte că terţii cunoşteau sau, în împrejurările date, trebuiau să cunoască depăşirea acestuia. Publicarea actului constitutiv nu poate constitui, singură, dovada cunoaşterii.
    (2) Clauzele actului constitutiv ori hotărârile organelor statutare ale grupului, care limitează puterile conferite de lege acestor organe, sunt inopozabile terţilor, chiar dacă au fost publicate.
    (3) Actul constitutiv va putea prevedea că grupul va răspunde în mod valabil doar în cazul în care doi sau mai mulţi administratori acţionează împreună. O asemenea clauză este opozabilă terţilor numai în condiţiile publicării sale în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în condiţiile prevăzute la art. 129.

  • Art. 157:
    (1) Membrii pot alege, prin vot unanim, unul sau mai mulţi administratori dintre ei, fixându-le atribuţiile, durata însărcinării şi eventuala lor remuneraţie, în afară de cazul în care prin actul constitutiv nu se dispune altfel.
    (2) Prin vot unanim membrii pot decide şi asupra revocării administratorilor sau asupra limitării puterilor lor, în afară de cazul în care administratorii au fost numiţi prin actul constitutiv.

  • Art. 158:
    (1) O persoană juridică poate fi numită sau aleasă administrator al unui grup de interes economic.
    (2) Drepturile şi obligaţiile părţilor se stabilesc printr-un contract de administrare. În contract se va stipula, printre altele, că persoana juridică este obligată să îşi desemneze unul sau mai mulţi reprezentanţi permanenţi, persoane fizice. Reprezentantul este supus aceloraşi condiţii şi obligaţii şi are aceeaşi responsabilitate civilă şi penală ca şi un administrator, persoană fizică, ce acţionează în nume propriu, fără ca prin aceasta persoana juridică pe care o reprezintă să fie exonerată de răspundere sau să i se micşoreze răspunderea solidară.
    (3) Când persoana juridică îşi revocă reprezentantul, ea are obligaţia să numească în acelaşi timp un înlocuitor.

  • Art. 159:
    (1) Fiecare administrator va trebui să depună o garanţie pentru administraţia sa, prevăzută în actul constitutiv ori, în lipsa unei clauze în acesta, aprobată de adunarea generală. Garanţia nu poate fi mai mică decât dublul remuneraţiei lunare.
    (2) Garanţia se va depune înainte de preluarea funcţiei de către administrator; ea poate fi depusă şi de un terţ.
    (3) Dacă garanţia nu va fi depusă înainte de data preluării funcţiei, administratorul este considerat demisionat.
    (4) Garanţia rămâne la dispoziţia grupului şi nu va putea fi restituită administratorului decât după ce adunarea generală a aprobat situaţia financiară a ultimului exerciţiu financiar în care administratorul a îndeplinit această funcţie şi i-a dat descărcare.

  • Art. 160:
    Semnăturile administratorilor vor fi depuse la oficiul registrului comerţului, în condiţiile prevăzute la art. 132 alin. (1), o dată cu prezentarea certificatului eliberat de persoanele care îndeplinesc atribuţia de cenzor din care rezultă depunerea garanţiei.

  • Art. 170:
    Dreptul de a reprezenta grupul aparţine fiecărui administrator, în afară de cazul în care există stipulaţie contrară în actul constitutiv.

  • Art. 171:
    (1) Dacă actul constitutiv dispune ca administratorii să lucreze împreună, decizia trebuie luată în unanimitate; în caz de divergenţă între administratori, se va decide prin votul majorităţii membrilor.
    (2) Pentru actele urgente, a căror neîndeplinire ar cauza o pagubă mare grupului, poate decide un singur administrator în lipsa celorlalţi, care se găsesc în imposibilitate, chiar momentană, de a lua parte la administraţie.

  • Art. 2349 :
    (1) O persoană juridică poate fi numită sau aleasă administrator al unui grup european de interes economic.
    (2) Administratorii sunt solidar răspunzători de îndeplinirea tuturor obligaţiilor prevăzute în sarcina lor de Regulamentul Consiliului nr. 2137/85 din 25 iulie 1985 privind instituirea grupului european de interes economic (GEIE), publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 199 din 31 iulie 1985, de prezenta lege şi de actul constitutiv.

 

► Extras din Regulamentul (CEE) nr. 2137/85 din 25 iulie 1985 privind Grupul European de Interes Economic (GEIE)

  • Art. 16:
    (1) Organele unui grup sunt membrii care actioneaza în mod colectiv si administratorul sau administratorii.
    Contractul constitutiv al unui grup poate sa prevada existenta altor organe; în acest caz, se specifica si competentele acestora.
    (2) Membrii unui grup, care actioneaza ca un organ, pot lua orice decizie prin care sa se realizeze obiectivele grupului.

  • Art. 19:
    (1) Un grup este administrat de una sau mai multe persoane fizice, desemnate prin contractul constitutiv al grupului sau printr-o decizie a membrilor.
    Nici o persoana nu poate fi administrator al unui grup în cazul în care:
    - conform legislatiei aplicabile acesteia, sau
    - conform legislatiei interne a statului în care grupul îsi are sediul, sau
    - în temeiul unei hotarâri judecatoresti sau unei decizii administrative pronuntate sau recunoscute într-un stat membru nu poate sa apartina corpului administrativ sau decizional al unei societati, nu poate administra o întreprindere sau nu poate actiona ca administrator al unui grup european de interes economic.
    (2) Un stat membru poate, în cazul grupurilor înregistrate în registrele lor, în temeiul articolului 6, sa prevada ca persoanele juridice sa poata administra grupul cu conditia ca aceste persoane juridice sa desemneze pentru a fi reprezentate una sau mai multe persoane fizice, ale caror date sa fie mentionate în registru, conform articolului 7 litera (d).
    Daca un stat membru îsi exercita aceasta optiune, el trebuie sa prevada ca reprezentantul ori reprezentantii lui sa fie raspunzatori ca si cum ar fi ei însisi administratorii grupurilor în cauza.
    Restrictiile impuse la alineatul (1) se aplica si acestor reprezentanti.
    (3) Contractul constitutiv al unui grup sau, în lipsa acestuia, o decizie în unanimitate a membrilor, stabileste conditiile de numire si revocare a administratorului sau administratorilor, precum si atributiile acestuia (acestora).

  • Art. 20:
    (1) În relatiile cu tertii, grupul este reprezentat doar de administrator sau, în cazul în care exista mai multi administratori, de oricare dintre acestia.
    Oricare administrator angajeaza grupul fata de terti atunci când actioneaza în numele acestuia, chiar daca actele sale nu se încadreaza în obiectivele grupului, în afara cazului în care grupul demonstreaza ca tertul stia sau nu putea, în împrejurarile respective, data fiind circumstanta ca numai publicarea mentiunilor de la articolul 5 alineatul (c) constituie o dovada în acest sens, sa nu fi stiut ca actul respectiv nu se încadra în obiectivele grupului.
    Nici o limitare a competentelor administratorului sau administratorilor, ca rezultat fie al contractului constitutiv al grupului sau al unei decizii a membrilor, nu este opozabila tertilor, chiar daca aceasta este publicata.
    (2) Contractul constitutiv al grupului poate sa prevada faptul ca grupul este angajat, din punct de vedere juridic, doar de doi sau mai multi administratori care actioneaza solidar. O astfel de clauza poate fi opozabila tertilor, în conditiile mentionate la articolul 9 alineatul (1), numai daca este publicata în conformitate cu articolul 8.

 

 
MENȚIUNI - persoane juridice
 
 
 
 
Vă informăm că, în perioada 22 - 26.04.2024, în cadrul Biroului Teritorial Dej, organizat în județul Cluj, nu se vor desfășura activități de lucru cu publicul. Pentru depunerea documentelor și a cererilor de înregistrare în registrul comerțului vă puteți adresa ORCT Cluj. E-mail:orccj@cj.onrc.ro Tel.: 0264433700; 0264433066 Fax: 0264432800      ***      Programul de lucru cu publicul la ghișeu se desfășoară de luni până vineri între orele 09:00-13:00.