Ministerul Justiției
Oficiul Național al Registrului Comerțului

19 Aprilie 2024

portal

portal

 

International Business Registers Report 2015

 International Business Registers Report 2015

 

Conform celei de a 14-a ediţii a International Business Registers Report, Europa este considerată cea mai stabilă regiune din punct de vedere al dinamicii afacerilor, dizolvările fiind înlocuite de noi înregistrări. În anul 2014, a fost înregistrată o creştere a procentului înmatriculărilor, comparativ cu cel al dizolvărilor, în ţări precum Spania (3% înmatriculări, 1% dizolvări), Suedia (6% înmatriculări, 3% dizolvări), Lituania (6% înmatriculări, 2% dizolvări), Estonia (9% înmatriculări, 2% dizolvări). În România, procentul dizolvărilor a crescut cu 3%, în timp ce înregistrările au crescut cu 4%. Există, de asemenea, şi situaţia în care numărul dizolvărilor a crescut comparativ cu cel al înregistrărilor, de exemplu: Germania – 4% dizolvări, 3% înregistrări, Croaţia – 12% dizolvări, 7% înregistrări.

Cele mai multe înmatriculări înregistrate la nivel european, în anul 2014, au fost reprezentate de persoanele fizice 1 327 201 şi societăţile cu răspundere limitată 1 273 178. În România, în 2014, au fost înmatriculate 101 627 firme noi şi 76 483 au fost dizolvate.

La nivel european, cea mai frecventă operaţiune prealabilă obligatorie este rezervarea denumirii firmei (ex.: Finlanda, Italia, Letonia, Moldova, Olanda, România,), urmată de cea referitoare la necesitatea contactării unui notar (ex.: Belgia, Germania). Există, de asemenea, autorităţi care nu au raportat niciun fel de etape de preînregistrare obligatorii (ex.: Gibraltar, Norvegia, Serbia, Suedia, Marea Britanie).

Raportul arată că cea mai utilizată metodă pentru depunerea cererilor de înmatriculare este, în continuare, în format hârtie. Comparativ cu anul 2013, când procentul jurisdicţiilor în care utilizarea serviciilor electronice era  obligatorie nu a depăşit 10% din totalul respondenților, anul acesta s-a înregistrat o creştere cu 14% (dar trebuie luat în considerare şi faptul că numărul participanţilor la acest studiu a crescut de la un an la altul). Asia-Pacific este singura regiune unde toate jurisdicţiile au declarat că verificarea identităţii celor care depun documentele on-line este obligatorie, fiind efectuată prin diferite modalităţi. La polul opus, sunt America de Nord şi de Sud, unde nu există nicio cerinţă în acest sens.

Potrivit studiului, în general, valoarea capitalului social pentru o societate cu răspundere limitată (SRL) este mai mică decât în cazul unei societăţi pe acţiuni (SA). În România, valoarea minimă a capitalului social pentru un SRL reprezintă echivalentul a 44 Euro, fiind mai mică decât în ţări precum Estonia (2500 Euro), Spania (3000 Euro), Suedia (5400 Euro), Belgia (18 550 Euro) sau Albania (25 000 Euro), iar pentru SA este de 25 000 Euro, la fel ca în Estonia, Slovenia şi Macedonia, dar mai redusă decât în ţări precum Luxembourg – 30 986 Euro, Suedia – 54 000 Euro, Norvegia – 112 900 Euro.

Conform Raportului, 82% din jurisdicţiile participante la studiu au declarat că activitatea le este coordonată de guvern, în timp ce doar 18% se află în subordinea altor autorităţi/instituţii. Europa este regiunea unde se regăseşte cea mai mare diversitate în ceea ce priveşte entitatea care coordonează activitatea registrului comerţului, clasamentul fiind următorul: guvern – 76% (ex.: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, România), tribunal – 9% (ex.: Germania, Croaţia, Estonia), Camera de comerţ – 6% (ex.: Italia, Olanda), societate privată – 3% şi parteneriat public – privat – 6% (ex.: Gibraltar, Luxembourg).

*„International Business Registers Report 2015” este un studiu comparativ rezultat al colaborării organizaţiilor internaţionale ale registrelor comerţului, respectiv: ASORLAC (Association of Registers of Latin America and the Caribbean), CRF (Corporate Registers Forum), ECRF (European Commerce Registers’ Forum) şi IACA (International Association of Commercial Administrators). 

Scopul principal al acestui studiu este compararea practicilor şi performanţelor din diferite jurisdicţii, inclusiv a reglementărilor legale din ţările participante. Astfel, numărul respondenţilor a crescut de la 20 în 2002, la 93 în 2014, când chestionarul care stă la baza Raportului a fost completat de autorităţi din Europa, Africa şi Estul Mijlociu, regiunea Asia-Pacific, America de Nord şi de Sud.

Pentru detalii suplimentare accesaţi:  http://www.ecrforum.org/wp-content/uploads/2015/06/2015-international-business-registers-report-reprint.pdf

Programul de lucru cu publicul la ghișeu se desfășoară de luni până vineri între orele 09:00-13:00.