► Regulamentul nr. 2157/2001
- Art. 25:
(1) Se examinează legalitatea fuzionării, în ceea ce priveşte partea de procedură legată de fiecare dintre societăţile care fuzionează, în conformitate cu legea privind fuziunea societăţilor anonime aplicabilă în statul membru sub incidenţa căruia se află societatea care fuzionează.
(2) În fiecare dintre statele membre în cauză, instanţa, notarul sau altă autoritate competentă eliberează un certificat care atestă în mod concludent încheierea actelor şi a formalităţilor premergătoare fuziunii. - Art. 26:
(1) Se examinează legalitatea fuzionării, în ceea ce priveşte partea de procedură legată de încheierea fuzionării şi de constituirea SE, de către instanţa, notarul sau altă autoritate competentă să examineze acest aspect al legalităţii fuzionării societăţilor anonime în statul membru sub incidenţa căruia se află viitorul sediu social al SE.
(2) În acest sens, fiecare dintre societăţile care fuzionează trimite autorităţii competente certificatul menţionat la articolul 25 alineatul (2) în termen de şase luni de la eliberarea acestuia, precum şi o copie a proiectului de fuziune aprobat de societatea în cauză.
(3) Autoritatea menţionată la alineatul (1) verifică în special dacă societăţile care fuzionează au aprobat un proiect de fuziune în aceiaşi termeni şi dacă modalităţile referitoare la implicarea salariaţilor au fost stabilite în temeiul Directivei 2001/86/CE.
(4) Autoritatea verifică, de asemenea, în cazul în care SE îndeplineşte condiţiile stabilite de legislaţia statului membru în care se află sediul social al SE în conformitate cu articolul 15.
Competenţa de verificare a legalităţii fuziunii, sub aspectul procedurii pe care o urmează societăţile participante la fuziune - persoane juridice române sau societăţile europene cu sediul social în România - şi, dacă este cazul, societatea nou-înfiinţată - persoană juridică română sau societate europeană cu sediul social în România - aparţine registratorului de registrul comerţului unde sunt înmatriculate societăţile persoane juridice române sau societăţile europene cu sediul social în România participante la fuziune, inclusiv societatea absorbantă, ori, dacă este cazul, societatea nou-înfiinţată (Art. 2513 din Legea nr. 31/1990).