Ministerul Justiției
Oficiul Național al Registrului Comerțului

24 Aprilie 2024

portal

portal

 

The International Business Registers Report 2016

 

 

The International Business Registers Report 2016” este un studiu comparativ rezultat al colaborării organizaţiilor internaţionale ale registrelor comerţului, respectiv: ECRF (European Commerce Registers’ Forum), CRF (Corporate Registers Forum), IACA (International Association of Commercial Administrators) şi ASORLAC (Association of Registers of Latin America and the Caribbean). Totodată, trebuie precizat faptul că Raportul a reunit respondenţi din 89 de ţări, împărţite în patru categorii în funcţie de regiunea geografică în care sunt situate: Europa, Africa şi Estul Mijlociu, regiunea Asia – Pacific, precum şi America de Nord şi America de Sud, fiind subliniată pentru întâia dată importanţa pe care o are suprafaţa unei jurisdicţii şi numărul locuitorilor acesteia pentru numărul profesioniştilor înregistraţi în registrul comerţului.

Studiul este structurat pe 5 capitole, care dezvoltă următoarele teme: informaţii generale despre registrul comerţului, procesele de înregistrare, fapte şi menţiuni de înregistrat, performanţa şi costurile legate de procesul de înregistrare şi dinamica afacerilor.

Conform ediţiei din acest an, datele arată că nu este o diferenţă majoră între timpul necesar înmatriculării unei firme şi cel pentru operarea menţiunilor, ceea ce înseamnă că procedurile sunt oarecum similare pentru cele două tipuri de operaţiuni. Pe de altă parte, rezultatele de anul acesta confirmă tendinţa înregistrată încă de anul trecut, şi anume că modalitatea de transmitere a documentelor influenţează timpul de procesare, respectiv timpul de procesare al unei solicitări scade dacă formatul este digital. Cea mai utilizată metodă pentru depunerea cererilor de înmatriculare rămâne, în continuare, formatul hârtie – 28,3%, urmată de variantele electronice: imagini – 16,3%, internet – 12,1% şi date – 8,4%. Ţările europene unde  este înregistrată cea mai mică medie a timpului pentru procesarea unei înmatriculări sau menţiuni, respectiv o oră, sunt Belgia, Danemarca, Slovenia şi Turcia. În România, pentru procesarea unei cereri de înmatriculare sau a unei cereri de menţiuni sunt necesare, în medie, 16 ore, spre deosebire de anul trecut, când procesarea unei menţiuni se realiza în 32 de ore.

De asemenea, studiul publicat anul acesta a scos în evidenţă că, la nivel global, informaţiile de bază referitoare la profesioniştii înregistraţi în registrul comerţului (informaţii despre o anumită firmă, identificarea unei firme sau a numelui acesteia) reprezintă categoria cea mai solicitată de informaţii, cu un procent de 61%, pe când informaţiile despre modalitatea de înregistrare a unei firme (18%) sau legislaţia în domeniu (2%) nu au prezentat la fel de mult interes.

Rezultatele Raportului sunt utile atât datorită faptului că sunt subliniate modele de bune practici, modalităţi de depăşire a unor obstacole apărute în activitatea specifică, dar şi prin informaţiile detaliate privind diferenţele regăsite în procedurile juridice şi administrative din diferite ţări.

Pentru detalii suplimentare accesaţi: http://www.ecrforum.org/wp-content/uploads/2016/05/IBRR_2016_webb.pdf

Vă informăm că, în perioada 22 - 26.04.2024, în cadrul Biroului Teritorial Dej, organizat în județul Cluj, nu se vor desfășura activități de lucru cu publicul. Pentru depunerea documentelor și a cererilor de înregistrare în registrul comerțului vă puteți adresa ORCT Cluj. E-mail:orccj@cj.onrc.ro Tel.: 0264433700; 0264433066 Fax: 0264432800      ***      Programul de lucru cu publicul la ghișeu se desfășoară de luni până vineri între orele 09:00-13:00.