Ministerul Justiției
Oficiul Național al Registrului Comerțului

24 Aprilie 2024

portal

portal

 

I. Extras din Legea nr. 161/2003 – Grupurile de interes economic
II. Extras din Regulamentul (CEE) nr. 2137/85 din 25 iulie 1985 privind Grupul European de Interes Economic (GEIE)

 

I. Extras din Legea nr. 161/2003 – Grupurile de interes economic

  • Art.128:
    Vor fi supuse înregistrării obligatorii, în condiţiile legii, următoarele:
    a) orice modificare a actului constitutiv al grupului, inclusiv orice modificare în componenţa grupului;

  • Art. 129:
    Grupul de interes economic este obligat să publice integral, în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în condiţiile legii:
    (…)
    b) actele modificatoare ale acestuia;

  • Art. 137:
    (1) Actele sau faptele pentru care nu s-a efectuat publicitatea prevăzută de lege nu pot fi opuse terţilor, în afară de cazul în care grupul face dovada că aceştia le cunoşteau.
    (2) Operaţiunile efectuate de grup înainte de a 16-a zi de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a încheierii registratorului de registrul comerțului nu sunt opozabile terţilor, dacă aceştia dovedesc că au fost în imposibilitate de a lua cunoştinţă de ele.

 

Modificarea actului constitutiv

  • Art. 174:
    (1) Actul constitutiv poate fi modificat de membri, cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute pentru încheierea lui.
    (3) Actul adiţional cuprinzând textul integral al prevederilor actului constitutiv, modificate, se depune la oficiul regis-trului comerţului şi se menţionează în acest registru. Actul modificator se publică integral în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
    (4) Dacă se aduc mai multe modificări actului constitutiv fie concomitent, fie succesiv, acesta va fi actualizat cu toate modificările la zi şi, în această formă, va fi depus la oficiul registrului comerţului.
    (5) În forma actualizată potrivit alineatului precedent se pot omite numele sau denumirea şi celelalte date de identificare ale fondatorilor şi ale primilor membri ai organelor grupului.
    (6) Omisiunea este permisă numai dacă au trecut cel puţin 5 ani de la data înmatriculării grupului şi numai dacă actul constitutiv nu prevede altfel.
    (2) Modificările privind mutarea sediului grupului, schimbarea obiectului principal de activitate, fuziunea/divizarea, reducerea/prelungirea duratei grupului, dizolvarea şi lichidarea acestuia se vor menţiona în registrul comerţului în baza încheierii judecătorului-delegat. Celelalte modificări se vor menţiona, cu respectarea dispoziţiilor legale, în baza rezoluţiei directorului oficiului registrului comerţului. Această rezoluţie are, în mod corespunzător, regimul legal al încheierii judecătorului-delegat.

 

Încetarea calităţii de membru al grupului de interes economic

  • Art. 177:
    (1) Calitatea de membru încetează, după caz, prin:
    a) excludere;
    b) retragere;
    c) cesiune a părţilor de interes, în condiţiile legii şi ale actului constitutiv;
    d) deces, respectiv încetarea personalităţii juridice, în condiţiile legii.
    (2) Poate fi exclus din grupul de interes economic:
    a) membrul care, pus în întârziere, nu efectuează aportul la care s-a obligat;
    b) membrul în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
    c) membrul care se amestecă fără drept în administraţie, contravine dispoziţiilor art. 163 ori tulbură sau ameninţă cu tulburarea gravă a funcţionării grupului;
    d) membrul administrator care comite fraudă în dauna grupului sau se serveşte de semnătura grupului ori de capitalul acestuia în folosul său sau al altora;
    e) membrul împotriva căruia există un titlu executoriu deţinut de un terţ care se opune la hotărârea de prelungire a duratei grupului, în condiţiile prevăzute la art. 175.

  • Art. 178:
    (1) De îndată ce un membru încetează să aparţină unui grup, administratorii îi vor informa pe ceilalţi membri asupra faptului respectiv şi vor depune diligenţele necesare efectuării menţiunii în registrul comerţului şi publicării în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
    (2) În cazul în care administratorii nu întreprind măsurile prevăzute la alin. (1), orice persoană interesată poate acţiona în vederea realizării acestor măsuri.

 

Excluderea şi retragerea membrilor grupului de interes economic

  • Art. 180:
    (1) Excluderea se pronunţă, la cererea majorităţii membrilor grupului, în cazul în care actul constitutiv nu prevede altfel, prin hotărâre judecătorească.
    (2) La soluţionarea cererii de excludere se vor cita grupul şi membrul pârât.
    (3) Ca urmare a excluderii, instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul grupului a celorlalţi membri.
    (4) Hotărârea definitivă de excludere se va depune, în termen de 15 zile, la oficiul registrului comerţului pentru a fi înscrisă, iar dispozitivul hotărârii se va publica, la cererea grupului, în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

  • Art. 183:
    (1) Orice membru al grupului se poate retrage din grup:
    a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
    b) cu acordul tuturor celorlalţi membri;
    c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim, membrul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c) instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul grupului a celorlalţi membri.
    (3) Drepturile membrului retras, cuvenite pentru părţile sale de interes, se stabilesc prin acordul membrilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal, prin încheiere irevocabilă.
    (4) Drepturile membrului retras, menţionate la alin. (3), nu vor putea fi stabilite în avans ca o sumă forfetară.
    (5) Prevederile art. 182 referitoare la răspunderea membrului exclus faţă de obligaţiile izvorâte din activitatea grupului până la data rămânerii definitive a hotărârii de excludere se aplică în mod corespunzător membrului retras, precum şi celui căruia îi încetează în alt mod această calitate. 

 

II. Extras din Regulamentul (CEE) nr. 2137/85 din 25 iulie 1985 privind Grupul European de Interes Economic (GEIE)

  • Art. 7:
    La registru se depun, de asemenea, urmatoarele documente si informatii:
    (a) orice modificare a contractului constitutiv al grupului, inclusiv orice schimbare în structura grupului;
    (…)
    (e) încetarea participarii unui membru într-un grup sau într-o parte a acestuia, în conformitate cu articolul 22 alineatul (1);

  • Art. 26:
    (1) Decizia privind primirea de noi membri se adopta în unanimitate de catre membrii grupului.
    (2) Fiecare nou membru raspunde, în conformitate cu conditiile stabilite la articolul 24, pentru datoriile grupului, inclusiv pentru cele rezultate din activitatile grupului anterioare admiterii sale.
    Cu toate acestea el poate fi exonerat de plata datoriilor anterioare admiterii sale printr-o clauza din contractul constitutiv al grupului sau din actul de admitere. Clauza poate fi opozabila tertilor, în conditiile mentionate la articolul 9 alineatul (1), doar daca este publicata în conformitate cu articolul 8.

  • Art. 27:
    (1) Un membru al grupului poate demisiona în conformitate cu conditiile stabilite în contractul constitutiv al grupului sau, în absenta unor astfel de conditii, cu acordul unanim al celorlalti membri. În plus, orice membru al unui grup poate demisiona din motive bine întemeiate.
    (2) Orice membru al unui grup poate fi exclus pentru motivele enumerate în contractul constitutiv al grupului si, în orice caz, în cazul în care nu îsi respecta obligatiile sau prejudiciaza grav ori ameninta sa prejudicieze grav functionarea grupului.
    Excluderea poate avea loc numai în baza hotarârii unei instante judecatoresti la care s-a depus o cerere comuna de catre majoritatea celorlalti membri, în afara cazului în care se prevede altfel în contractul constitutiv al grupului.

  • Art. 28:
    (1) Un membru al unui grup înceteaza sa mai faca parte din acesta din momentul decesului sau daca nu mai îndeplineste conditiile stabilite la articolul 4 alineatul (1).
    În plus, un stat membru poate sa prevada, în vederea lichidarii, dizolvarii, insolventei sau încetarii de plati, ca un membru înceteaza sa mai faca parte din grup la momentul stabilit de legislatia respectiva.
    (2) În caz de deces al unei persoane fizice care este membra a grupului, nici o persoana nu poate deveni membru în locul ei decât în conditiile prevazute prin contractul constitutiv al grupului sau, în lipsa acestora, numai cu acordul unanim al membrilor.

  • Art. 29:
    Imediat ce un membru înceteaza sa mai faca parte dintr-un grup, administratorul sau administratorii trebuie sa-i informeze pe ceilalti membri asupra acestui fapt; de asemenea, ei trebuie sa îndeplineasca obligatiile prevazute la articolele 7 si 8. În plus, orice persoana interesata poate sa îndeplineasca obligatiile respective.

 

 
MENȚIUNI - persoane juridice
 
 
 
 
Vă informăm că, în perioada 22 - 26.04.2024, în cadrul Biroului Teritorial Dej, organizat în județul Cluj, nu se vor desfășura activități de lucru cu publicul. Pentru depunerea documentelor și a cererilor de înregistrare în registrul comerțului vă puteți adresa ORCT Cluj. E-mail:orccj@cj.onrc.ro Tel.: 0264433700; 0264433066 Fax: 0264432800      ***      Programul de lucru cu publicul la ghișeu se desfășoară de luni până vineri între orele 09:00-13:00.